אתר הנצחה גולני
פרטי יצירת קשר
אתר הנצחה ומוזיאון גולני ממוקם בצומת גולני, צומת מרכזית בצפון הארץ.
האתר הוקם ב-1982 על ידי המועצה האזורית גליל תחתון, משרד הביטחון ועמותת ידידי גולני.
האתר משתרע על שטח מיוער של כ-60 דונם ובו תצוגות, מבנים, דגמים, מופע אור קולי (בשפות עברית, אנגלית ורוסית) ואולם היזכור, אשר מנציח את כל חללי חטיבת גולני.
לנוחיותכם באתר קיימת חנות מזכרות, דרכי גישה לנכים ובצמוד לאתר קיימת תחנת מידע למטיילים בצפון, מסעדה וחורשת פיקניקים ביער לביא.
הסיור מחבר את המבקרים בצורה חוויתית אל אותם הערכים שבמשך דורות הועברו על ידי לוחמים בצה"ל ומקרב את המבקרים אל ההוויה הארץ ישראלית.
עלות כרטיס
- מבוגר -12 ₪
- ילד / גמלאי -10 ₪
- שוטר במדים -5 ₪
- חייל - 5 ₪
- הכניסה חינם למשפחות שכולות של גולני וחיילי גולני במדים. הנחה לקבוצות. מלווים חינם.
בתי ספר, מתנ"סים ותנועות נוער
במהלך הדרכה של כשעה מועברת מורשת חטיבת גולני, אשר לקחה חלק בכל מלחמות ישראל, ממלחמת העצמאות ב-1948 עד ימינו.
ההדרכה כוללת:
- סיפורי גבורה של לוחמים
- הליכה בשטח טבעי הממחיש את רוב אזורי הלחימה של החטיבה
- סרטים אותנטיים, בשפות: עברית, אנגלית ורוסית, המותאמים לסוג הקבוצה.
- תצוגת נשקים אשר בשימוש החי"ר מקום המדינה ועד היום
אולם היזכור בו מונצחים חללי החטיבה באמצעות אוגדן אישי לכל חלל וגלעד ממוחשב.
הסיור מחבר את המבקרים בצורה חוויתית אל אותם הערכים שבמשך דורות הועברו על ידי לוחמים בצה"ל ומקרב את המבקרים אל ההוויה הארץ ישראלית.
לקבוצות קיימת אפשרות לקבל הדרכה באנגלית וסרט ברוסית.
לגילאים הצעירים ישנה אפשרות להפעלה מיוחדת במרחבי האתר.
זמן ההפעלה הוא כשעה וחצי.
סיור במוזיאון
- אנדרטת תש"ח- הוקמה ב- 1959 להנצחת החללים משחררי הגליל התחתון בתש"ח.
- מעלה גולני – מעלה מרוצף אבני בזלת הממחיש את שלבי ההתקדמות של לוחמי גולני בדרך אל שדה הקרב.
- גדר המערכת - מדגימה את הפעילות הצבאית בגבול הצפון.
- שדה הקרב – דגם של שדה קרב בשטח טבעי ובו שיחי ורדים המסמלים את החיילים אשר נקטפו בטרם עת.
- מעבר הקשתות - מבנה המורכב מ- 12 קשתות, כמספר שבטי ישראל, המציין את קיבוץ הגלויות וכור ההיתוך בתוך החטיבה.
- אולם אחרי – באולם תצוגת תמונות של כל מח"טי גולני. דגם פנוראמי בצורת מדינת ישראל הסוקר קרבות עיקריים של החטיבה. באולם מוקרן סרטון על חטיבת גולני.
- אולם אתרי הקרבות – באולם דגם הממחיש את התנאים בתוך בונקר לוחמים תת קרקעי ומפה הסוקרת את כל קרבות חטיבת גולני.
- אולם יזכור – אולם המנציח את כל חללי חטיבת גולני באוגדן אישי לכל חלל וגלעד ממוחשב. במפלס העליון תצוגות העוסקות בהווי ובמורשת החטיבה.
- מוצב החרמון – דגם המתאר את מוצב החרמון ואת התנאים הקשים השוררים בו. בתוכו מנהרה הממחישה את המושג "האור שבקצה המנהרה", סמל לתקווה.
- קירות הזעקה ועץ הזית – עץ הזית הינו סמל חטיבת גולני ומתוך שורשיו בוקעים קירות הזעקה, הבנויים בצורת ידי אם שכולה הזועקת אל השמיים ומבקשת שלום.
- רחבת המסדרים – רחבת דשא בה מתבצעים כל טקסי החטיבה וטקסי הזיכרון השונים. את הרחבה מקיפים משוריינים בהם השתמשה החטיבה לאורך השנים.
חדר היזכור
בחדר היזכור מונצחים כל חללי חטיבת גולני מ 1948 ועד האחרון שנפל היום.
כאשר הוקם האתר בשנת 1982 ביקשו המשפחות השכולות שחדר היזכור ינציח את בניהם בצורה אינטראקטיבית ולא בצורת קיר שעליו חקוקים שמות הנופלים.
ולכן ההנצחה נעשית באמצעות אוגדן אישי לכל חלל ובו נאספים תמונות, סיפורים, מכתבים אישיים ושירים אשר ביחד מנציחים את דרכו ופועלו של החלל.
את הרגשת "יראת הקודש" מקבלים עוד בכניסה לחדר היזכור.
הכניסה נעשית דרך מנהרת התייחדות וכאשר המבקר נכנס לחדר מופיעים בפניו סמל היזכור, נר התמיד, ארון הנופלים על האוגדנים שבו, וכן תבליטים אשר מעבירים את התחושה הקשה של אובדן היקירים: תבליט של חיילים החוזרים מהקרב ומנגד תבליט של אם שאוחזת בבנה ולא רוצה להינתק ממנו.
בנוסף לכך, בחדר יש גלעד ממוחשב ובו אפשר לקבל ולהדפיס מידע על חללי החטיבה, מקבלי הצל"שים שלה וכן לסקור את מורשת החטיבה בפרט ומלחמות צה"ל בכלל.
טקסים באתר ההנצחה
טקס זיכרון ממלכתי לזכר חללי חטיבת גולני
מדי שנה בחודש ספטמבר נערך טקס זיכרון ממלכתי לזכר חללי חטיבת גולני.
משפחות שכולות מכל רחבי הארץ מתכנסות ביום זה באתר הנצחה, פוקדות את אולם היזכור ומתייחדות עם זכר יקיריהם. באתר מתקיים טקס זיכרון ממלכתי בנוכחות אישים נכבדים מהדרג המדיני והצבאי.
טקס יום הזיכרון
הטקס נערך על ידי מועצה אזורית גליל תחתון, בתי ספר תיכוניים מהאזור, חטיבת גולני, יחידות שכנות, המשפחות השכולות ומכריהם. החטיבה מלווה את הטקס עד צאת יום הזיכרון.
טקס השבעה
חודש לאחר תחילת הטירונות מגיעים חיילי גולני הצעירים להישבע אמונים להגנת המדינה ובמעמד זה יקבלו את תג החטיבה.
טקס סוף טירונות וקבלת כומתה
עם תום שישה חודשי טירונות ועם סיום מסע הכומתה מגיעים חיילי החטיבה לאתר ההנצחה ובטקס בנוכחות המח"ט מקבליםאת הכומתה החומה.
טקסי זיכרון בית ספריים
עם סיום הסיור בנתיב הלוחמים בצפון מתייצבים בני נוער מהארץ ומחו"ל באתר ההנצחה ומקיימים טקס לזכר הלוחמים שנפלו במערכות ישראל.
ההיסטוריה של חטיבת גולני
חטיבת גולני, חטיבת חיל רגלים במערך הסדיר של צה"ל, חטיבה מס' 1, היא החטיבה היחידה שלוחמיה נטלו חלק בכל מלחמות צה"ל וכמעט בכל מבצע וקרב. אתרי הקרב שלה פזורים בכל רחבי ארץ ישראל.
במלחמת העצמאות (1948) השתתפה החטיבה בהגנה על הגליל התחתון ועמק הירדן ולקחה חלק במבצע אסף, חורב, עובדה ובעוד יותר מעשרים אתרי קרב בצפון הארץ ובדרומה.
במבצע קדש (1956) כבשו לוחמי החטיבה את מוצבי רפיח, ובקרב נחוש השלימו משימתם וסייעו בכך לכוחות השריון לפרוץ אל חצי האי סיני.
במלחמת ששת הימים (1967) כבשו חיילי החטיבה מוצבים סורים ברמת הגולן, ובכללם תל עזזיאת, תל פאח'ר ומרחב הבניאס, הידועים בקרבות העיקשים והעקובים מדם אשר נערכו עליהם. חיילי גולני הגיעו למרחב קוניטרה וכבשוהו ובנוסף לכך קבעה החטיבה קו גבול חדש למדינת ישראל, כאשר לוחמיה הניפו את דגל ישראל על מוצב החרמון.
במלחמת יום הכיפורים, ב-6.10.73, נכבש מוצב החרמון הישראלי ע"י הצבא הסורי. ניסיון לכבוש מחדש את המוצב ב-8.10.73 נכשל, ולבסוף שחררה גולני את מוצב החרמון, "העיניים של המדינה", בקרב עקוב מדם, במבצע "קינוח" ב-22.10.73, שבו עברה החטיבה מהגנה למתקפה והובילה את כוחות צה"ל לכיבוש המובלעת הסורית.
במבצע "שלום הגליל" (1982) פעלה חטיבת גולני בגזרה המערבית ובגזרה המזרחית וכבשה בין השאר את כביש החוף הלבנוני בואכה בירות וכן את מוצב הבופור האימתני. מאוחר יותר פעלה בכפר סיל, עין אל חילווה ובירות, וזאת עד סילוק עראפת והאויב הפלסטיני אל מחוץ לגבולות לבנון.
חטיבת גולני השתתפה בכל מבצעי ומלחמות צה"ל מאז, ובכללם "חומת מגן", מלחמת לבנון השניה, "עופרת יצוקה" ו"צוק איתן". בימינו אלו משתתפת החטיבה בפעילות המבצעית השוטפת בשטחי איו"ש ועזה, כחלק מהמשימה, למגר את פעולות הטרור והפגיעה בתושבי ישראל. החטיבה עושה זאת בין השאר באמצעות שיטות לחימה וכלי נשק חדישים וייעודיים שפותחו במיוחד עבור לוחמיה, הפועלים בכל מקום ובכל זמן על מנת להבטיח את עתידה ובטחונה של מדינת ישראל.